Ondanks dat wij erg houden van een heerlijke kom romige aspergesoep, vinden we het ook erg lekker om een heldere soep op tafel te zetten. Deze soep is net wat minder zwaar, ideaal als je nog een heel diner voor de boeg hebt. Ook is deze soep, omdat hij voornamelijk uit bouillon en asperges bestaat erg gezond.
Heldere aspergesoep
ingrediënten
500 gram asperges (+ de schillen)
1 liter kippenbouillon
1-2 teentjes knoflook
Halve winterpeen
1 rode ui
Verse bieslook
Eventueel peper en zout
Klontje boter of olie
Bereiding
Snij de knoflook fijn (of pers hem fijn) en de winterpeen in kleine blokjes. Zet een grote pan op het vuur met wat boter en fruit hierin de winterpeen, ui, knoflook en na enkele minuten ook de aspergeschillen. Voeg de kippenbouillon toe en laat 10 minuten koken. Zeef de soep, maar vang uiteraard de zojuist gemaakte bouillon op. Voeg de stukjes asperges erbij en kook door totdat je de stukjes zacht genoeg vindt. Serveer en garneer met wat fijn gesneden bieslook of andere tuinkruiden.
Tip
Kook de asperges vooraf in een andere pan en laat afkoelen, hierdoor garen ze niet meer door als je ze toevoegd aan de bouillon. Gebruik dan het kookvocht van de asperges voor het maken van de bouillon voor extra smaak.
Voeg naast bieslook ook peterselie en kervel toe.