Gebonden aspergesoep
Ingrediënten voor 1 liter soep
500 gram asperges
2 bouillonblokjes kip of groente (voor 1 liter)
¾ l kookvocht van de asperges
100 ml room
30 gram Boter
Zout
30 gram bloem
Peper
Peterselie of bieslook
Variaties
Gesnipperd hardgekookt ei
Geroosterde en gehakte hazelnoot
Blokjes ham
Hollandse garnaal of gerookte zalm snippers
Bereiding
Kook de geschilde asperges in ongeveer ¾ liter water gaar in 4 minuten. Haal de asperges uit de pan, maar gooi het kookvocht niet weg. Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat de roux al roerende ca. 1 minuut garen. Het is gaar als de roux een beetje naar koekjes begint te ruiken. Voeg scheut voor scheut het vocht toe en blijf roeren tot de soep glad gebonden is. Voeg de bouillonblokjes toe en laat de soep nog ca. 3 minuten zachtjes koken; roer af en toe door. Voeg de aspergestukjes en vervolgens de room toe. Laat de soep door en door warm worden en breng hem op smaak met zout en peper. Voeg peterselie of bieslook toe. Garneer eventueel met gesnipperd ei, ham of een van de andere variaties.