Aspergebowl

In Nederland kennen we vooral de witte asperge. Net als bij alle andere aspergetelers in Nederland is de witte asperge dan ook ons hoofdproduct. Daarnaast hebben wij soms ook groene asperges in onze winkel. Toch komen veel groene asperges uit het buitenland, uit Mexico, Peru of Spanje bijvoorbeeld. Ook in China worden asperges geteeld, maar ook dit zijn voornamelijk groene asperges. Toch gaan asperges en de Aziatische keuken prima samen. Dat blijkt wel uit deze bowl, die je kunt maken met witte of groene asperges of natuurlijk met allebei.

Aspergebowl

Ingrediënten voor 4 personen

750 gram witte of groene asperges
2 avocado’s
200 gram verse zalm
Citroen (sap en rasp)
250 gram (sushi)rijst
4 el rijstazijn
100 gram peultjes
2 el olie
1 bakje kiemgroente
2 el sesamzaad geroosterd
Zeewierchips of geroosterde Nori vellen in stukken
Mosterd of yoghurt dressing

Bereiding

Smeer de zalm in met het citroensap en de -rasp en 1 tl zout en zet minimaal 1 uur in de koelkast. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken in een vergiet en daarna uitstomen. Roer de rijstazijn met een vork voorzichtig door de gekookte rijst. Blancheer de peultjes in kokend water met een snuf zout in 1 tot 2 minuten beetgaar. Spoel ze koud af en laat uitlekken. Snijd twee derde van de asperges in reepjes. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan op hoog vuur en bak hierin de stukjes groene en/of witte asperges onder af en toe roeren in 3 minuten beetgaar (de binnenkant mag nog rauw zijn) Je kunt de asperges ook in een tot 190 graden voorverwarmde oven op een bakplaat bekleed met bakpapier en een paar druppel olie in 10 minuten roosteren. Schaaf of snijd de overige groene en/of witte asperges met de dunschiller in slierten en verdeel ze over 4 kommen. Schep in iedere kom wat rijst, een avocado helft en verdeel er de asperges over. Snijd op het allerlaatst de zalm in plakjes en leg deze naast de andere ingrediënten in de kom. Garneer met de kiemgroenten, sesamzaad en eventueel de zeewierchips. Schenk er de dressing bij.