Dit recept is een echte topper! Een heerlijk gerecht wat je binnen mum van tijd op tafel hebt staan. Het ziet er feestelijk uit en het is ook nog eens super lekker. De combinatie van gerookte zalm en asperges is natuurlijk altijd een succes en door de dille en creme fraiche is het een fris gerecht voor het voorjaar. Je kunt het eten als hoofdgerecht, maar natuurlijk ook op de borrelplank, of serveer het tijdens een feestelijke Paasbrunch.
Plaattaart met asperges en gerookte zalm
Ingrediënten voor 2 à 3 personen
1 rol vers bladerdeeg
handje verse dille
1 kilo witte asperges
4 eieren
200 gr crème fraîche
peper en zout
200 gr gerookte zalm
bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de geschilde asperges ongeveer 5 minuten. Laat de asperges uitlekken en dep ze droog. Je kunt de asperges eventueel ook een dag van te voren of in de ochtend koken. Dan hebben ze ruim de tijd om goed uit te lekken.
Hak de dille fijn. Meng de dille met de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout. Rol het deeg uit op een bakplaat met bakpapier. Snijd het deeg 1 cm van de rand iets in met de achterkant van een mes. Niet helemaal door het deeg heen snijden, maar alleen even inkepen. Dit zorgt ervoor dat de randjes van het deeg mooi omhoog gaan staan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Verdeel de crème fraîche over het deeg en hou ongeveer de helft achter voor de garnering. Leg de asperges erop. Bak de plaattaart 20-25 minuten goudbruin in de oven. Kook in de tussentijd 4 eieren in 7 minuten hard. Pel de eieren en halveer ze of snijd in plakjes. Haal de plaattaart met asperges uit de oven. Verdeel de eieren over de plaattaart. Beleg met de gerookte zalm en garneer met het resterende crème fraîche en wat verse dille.