Bereiding

Algemene regels voor

Asperges

 

Witte asperges schillen
Leg de asperges voordat u gaat schillen een half uurtje in ruim koud water. De stengels zuigen zich dan vol en kunnen zo beter worden verwerkt.
Leg de asperges op een snijplank of op een omgekeerd bord en schil ze met een scherp aardappelschilmesje, een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Begin ruim onder de kop naar de richting van het ondereinde, terwijl u de kop vast houdt. Draai de stengel na elke schilbeweging een beetje. Schil de asperges zorgvuldig. Schil de asperges dan ook liever tweemaal rond dan een stukje te vergeten. Elk schilfertje dat achterblijft wordt namelijk geproefd.
Zorg dat u goed licht hebt en zet een bakje water bij het schillen zodat u uw mesje daarin schoon kunt maken.

Groene asperges schillen
Groene asperges hoeven in principe nauwelijks te worden geschild, tenzij het om grote exemplaren gaat. Leg de groente een kwartiertje in koud water. Leg de asperges op een keukenplank en schil alleen het harde gedeelte aan de onderkant of snijd dit eraf.

Asperges bewaren
Koop de asperges vers. Bereid de asperges liefst nog op dezelfde dag want dan zijn ze het lekkerst, maar een paar dagen bewaren kan ook.
Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg deze daarna in de groente la van de koelkast. Verse asperges zijn op deze manier enkele dagen houdbaar. Wilt u de asperges langer bewaren, dan kunt u ze ook invriezen. Schil ze zorgvuldig en verpak ze na het wassen in plastic diepvrieszakjes die vervolgens in de vriezer legt. De asperges zijn nu 4-6 maanden houdbaar.Bevroren asperges kunnen trouwens zo de pan met kokend water in, ze hoeven niet eerst te worden ontdooid. Als de asperges aan de kook zijn, even door laten koken en dan zijn ze snel gaar.

Koken met schillen
Om zoveel mogelijk smaak vast te houden kunt u eventueel de schillen en afgesneden ondereinden met de asperges mee laten koken. Leg dan eerst de schillen en ondereinden in een pan, dek deze af met een schone theedoek en leg hierop de geschilde asperges. Of kook eerst de schillen en daarna in het gezeefde bouillon de asperges. Dit geeft aan de asperges een iets nadrukkelijke smaak.
Het op deze manier verkregen kookvocht is, als u het wat laat inkoken, ideaal als smaakversterker bij het maken van soepen op aspergebasis of van sauzen die bij aspergegerechten worden geserveerd. Hou er overigens wel rekening mee dat door het meekoken van de schillen de asperges minder wit blijven.

Asperges koken
Korte beschrijving over het koken van verse asperges.
– Asperges B (pink dikte): 3 minuten koken en 10 minuten nagaren.
– Asperges A (vinger dikte): 4 minuten koken en 10 minuten nagaren.
– Asperges AA (duim dikte): 5 minuten koken en 10 minuten nagaren
– Asperges AAA (extra dikken): 6 minuten koken en 10 minuten nagaren

Groene asperges: met koud water opzetten, aan de kook brengen af zetten en nagaren. De tijd is afhankelijk van de dikte van asperges.
Asperges zijn gaar als ze nog een beetje weerstand bieden. Warme asperges garen door. Wil je asperges koud verwerken, kook ze 1 dag van te voren.

Verse asperges
Een asperge is goed vers als ze “zingt” een piepend geluid maakt als je twee aspergestengels tegen elkaar wrijft.

Gezond
Asperge is een caloriearme gezonde groente: 100 g levert slechts 16 kcal en steekt boordevol vezels, vitamine B, C, calcium en ijzer.
Een zwavelzuurverbinding geeft de urine een specifieke geur.

Bekijk onze recepten